Hormonale therapie
Hormonale therapie wordt ook wel anti-hormonale therapie of endocriene therapie genoemd.
Hormonale therapie is een behandeling met hormonen om de groei van hormoongevoelige borstkanker te remmen. Driekwart van de borstkankersoorten zijn hormoongevoelig. Het gaat om de hormonen oestrogeen en progesteron.
Oestrogeen en progesteron zorgen onder andere voor de ontwikkeling van de borsten en de geslachtsorganen van de vrouw. Voor de overgang worden deze hormonen aangemaakt in de eierstokken. Zolang een vrouw nog menstrueert, maakt het lichaam deze hormonen aan in de eierstokken.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van hormonen. In het vetweefsel in het lichaam wordt nog wel een kleine hoeveelheid oestrogeen gemaakt. Ook de bijnieren maken nog hormonen, die in het vetweefsel veranderen in oestrogeen. Een enzym, dat aromatase heet, regelt deze verandering. Een enzym is een eiwit dat een bepaalde reactie versnelt.
Hormonale therapie zorgt ervoor dat het maken van vrouwelijke hormonen in het lichaam stopt, vermindert of blokkeert. Dit hangt af van het medicijn dat u krijgt.
Hormoontherapie kan in verschillende settingen worden gegeven:
- Na een operatie (adjuvante behandeling). Meestal wordt de behandeling na een operatie gegeven. Het doel is dan de kans op terugkeer van de ziekte na de behandeling te voorkomen. Meestal wordt de therapie gedurende 5 jaar of langer voorgeschreven.
- Voor een operatie (neo adjuvante behandeling). Soms wordt er voor gekozen om de behandeling vooraf te starten. Het doel is dan om de tumor eerst kleiner te laten maken. De tumor is daardoor beter te verwijderen.
- Palliatieve behandeling. De behandeling wordt gekozen als een operatieve ingreep niet meer mogelijk is. Het doel van de medicijnen is dan om de groei van de tumor te remmen en levensduur te verlengen.
De oncoloog zal met u bespreken welk medicijn u gaat krijgen en welke bijwerking soms kunnen optreden.
Wilt u meer weten over hormoontherapie? Klik dan op onderstaande link: