Liefde voor het vak: kinderverpleegkundige Grytsje Wiersma blikt
Kinderverpleegkundige Grytsje Wiersma, die al 49 jaar bij ons werkt, blikt terug op haar carrière.
Werken op de nieuwe operatiekamers van Antonius
Bijna een jaar geleden werden bij Antonius vijf nieuwe operatiekamers en een nieuwe Centrale Sterilisatieafdeling (CSA) in gebruik genomen. Daarmee kwam een einde aan een periode van een jaar vol nieuwbouw, verbouw en een grote logistieke operatie. Want om de operatiekamers draaiende te houden, deden we als Antonius ook een beroep op de flexibiliteit en inzet van onze OK-medewerkers. Ondanks alle organisatorische uitdagingen bleef de OK draaiende. “Tijdens zo’n enorme verbouwing leer je elkaar wel kennen, de flexibiliteit en inzet die iedereen heeft laten zien verdient echt een dikke pluim”, looft Rianne Bekkema, clustermanager Acute, Intensieve zorg en Operatiecomplex de medewerkers van de OK en CSA.

Kinderarts Marieke strijdt tegen vapen met gastlessen op scholen
Onze kinderarts Marieke Huizing – Hoff geeft gastlessen op verschillende scholen om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van het vapen.

De verpleegkundig specialisten van Antonius.
,,Geen probleem, meneer. Daar ben ik voor. En als ik nog iets voor u kan betekenen, dan weet u mij te vinden.” Jantien van der Sluis, verpleegkundig specialist oncologie, beëindigt het telefoongesprek met een lach.
Soms ligt het medicijn verstopt in het gesprek
‘Onze zorg draagt bij aan gezondheid en kwaliteit van leven.’
Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar hun klachten en gezondheidsproblemen en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Johanna Eisma (73), voormalig verpleegkundige en cliëntenraadslid bij Antonius, besteedt er in haar vrije tijd veel aandacht aan.

Mooie primeur: Antonius kan nu zelf KNF-laboranten opleiden
Sinds kort is het mogelijk dat we in het Antonius laboranten Klinische Neurofysiologie (KNF) zelf opleiden. Een primeur voor onze organisatie.

De 70 voorbij, maar Jannie en Froukje weten van geen ophouden
Terwijl veel van hun leeftijdsgenoten uitgebreid genieten van hun pensioen zijn Jannie (71) en Froukje (75) nog altijd met veel plezier actief in de thuiszorg van Antonius.
Hybride Zorg
De moderne technologie kan ons helpen om iets te doen aan de knelpunten in het huidige zorglandschap. Hybride zorg is een belangrijk onderdeel om gezamenlijk de druk van de zorg te halen. Dit gaat niet van de ene op de andere dag, maar in het digitaliseringsproces hebben we de laatste jaren flink wat progressie geboekt. Echter liggen er volgens Chief Medical Information Officer (CMIO) Age Boelens nog flink wat uitdagingen, bijvoorbeeld in het digitaal uitwisselen van informatie in de zorgsector.

Leven toevoegen aan de dagen dankzij Palliatieve Zorg
Met behulp van palliatieve zorg kunnen mensen het maximale uit de laatste levensfase te halen.
%20klein.png?height=250&width=565&mode=crop&converttowebp=0)
Zorgcoördinatie in de praktijk
Hoe zorg je er voor dat een zorgaanvraag op onregelmatige uren zo snel mogelijk bij de juiste zorgaanbieder terecht komt? Uit deze vraag is het Zorgcoördinatiecentrum Friesland, aangestuurd door Acute Zorg Noord-Nederland (AZNN) ontstaan. Hierbij draait het om zo snel mogelijk leveren van de beste zorg door de juiste partij. De katheterzorg van Antonius speelt hierin een belangrijke rol. ,,Want bij katheterproblemen is het niet altijd zo dat mensen met de thuiszorg bellen”, aldus Petra Lok, adviseur bedrijfsvoering bij Antonius.

Antonius Ontwikkelingsfonds
Hij heeft altijd een sterke betrokkenheid gevoeld bij ontwikkelingslanden. Maar de echte passie voor Afrika bij Eise van Eyk, gepensioneerd gynaecoloog van Antonius, ontstond tijdens zijn jaren als tropenarts in Tanzania, waar hij in diverse ziekenhuizen heeft gewerkt. Riekje Keijzer, die tot 2018 als kinderarts bij Antonius werkte, ontdekte haar passie voor Afrika tijdens een vakantie. ‘’Als je één keer naar Afrika ben geweest, dan ben je of helemaal verkocht of je haat het. En van die laatste groep zijn er maar weinig,’’ lacht ze.
.jpg?height=250&width=565&mode=crop&converttowebp=0)
Zeggenschap bij Antonius
Meedenken over vraagstukken die onze zorgprofessionals aangaan vinden we belangrijk bij Antonius. Zij zijn ten slotte degene waarop de uiteindelijke beslissingen van invloed zijn. Binnen Antonius bestaan meerdere mogelijkheden om als medewerker mee te praten over zaken die hun werk aangaan. Fanny is lid van het Regionaal Zorgprofessionals Council binnen Zorg voor het Noorden (ZVHN). Zo denkt zij op regionaal niveau mee.

Alie Werkman 50 jaar in dienst bij Antonius!
Alie Werkman is al jarenlang werkzaam als verpleegkundige op de afdeling Interne Geneeskunde. Hoewel ze er vroeger van droomde om fysiotherapeut te worden, veranderde dat na een gesprek met haar schooldecaan. De gedachte om nog vele jaren in de schoolbanken te zitten, sprak Alie niet aan. Haar decaan adviseerde haar daarom om een opleiding tot verpleegkundige te overwegen. Alie besloot een sollicitatiebrief te schrijven aan Antonius. En nu, vijftig jaar later, is Alie nog altijd blij met deze keuze. ‘’Antonius heeft mij gevormd naar wie ik nu ben’’, zegt ze tevreden.

Als ANIOS op de SEH
Direct veel betekenen voor een patiënt. Dat is waar Sohayla Bendaoud naar op zoek was toen ze op zoek ging naar de volgende stap in haar zorgloopbaan. Met een achtergrond in de verloskunde en gynaecologie bij Antonius wist ze van zichzelf dat ze veel voldoening haalde uit kort patiëntencontact waarbij snel en effectief handelen vereist is. “Via de website van Antonius vond ik precies waar ik naar op zoek was, namelijk een positie op de spoedeisende hulp.”

Verpleegkundige wint de Frouljus PC
Gerde Lijcklama uit It Heidenskip werkt als verpleegkundige bij ons in het ziekenhuis op de dagverpleging. Naast haar werk is Gerde een fanatieke kaatser. Kaatsen is een passie die ze al sinds haar zesde beoefent. En nu, op twintigjarige leeftijd, heeft ze een bijzondere mijlpaal bereikt: ze won de Frouljus PC en is daarmee ook houder van de vier wimpels geworden. Een topprestatie! Maar wat houdt kaatsen eigenlijk in én hoe combineert zij deze sport met haar baan bij Antonius?

De zomer van meneer Lissenberg
Wat doen onze zorgprofessionals en patiënten eigenlijk tijdens de zomer(vakantie)? In de rubriek ‘𝘿𝙚 𝙯𝙤𝙢𝙚𝙧 𝙫𝙖𝙣’ laten we elke week een medewerker, patiënt of cliënt van Antonius vertellen over hun zomer. Deze keer vertelt onze 76-jarige vakantiecliënt meneer Lissenberg over zijn zomers in Hemelum.

De zomer van Meinita Brouwers
‘𝐉𝐞 𝐰𝐢𝐥𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐝𝐢𝐞𝐧𝐛𝐥𝐚𝐝 𝐞𝐞𝐧 𝐛𝐞𝐞𝐭𝐣𝐞 𝐯𝐨𝐥𝐤𝐥𝐞𝐭𝐬𝐞𝐧.’ Wat doen onze zorgprofessionals en patiënten eigenlijk tijdens de zomer(vakantie)? In de rubriek ‘𝘿𝙚 𝙯𝙤𝙢𝙚𝙧 𝙫𝙖𝙣’ laten we elke week een medewerker, patiënt of cliënt van Antonius vertellen over hun zomer.

De zomer van Alice Stilma
'Ik vind het fijn om regelmatig dagdiensten te draaien, zodat ik in het weekend andere leuke dingen kan doen.' Wat doen onze zorgprofessionals en patiënten eigenlijk tijdens de zomer(vakantie)? In de rubriek ‘𝘿𝙚 𝙯𝙤𝙢𝙚𝙧 𝙫𝙖𝙣’ laten we elke week een medewerker, patiënt of cliënt van Antonius vertellen over hun zomer. Met deze keer onze 20-jarige vakantiekracht Alice Stilma.

De zomer van Joukje en Hans
Wat doen onze zorgprofessionals en patiënten eigenlijk tijdens de zomer(vakantie)? In de rubriek ‘𝘿𝙚 𝙯𝙤𝙢𝙚𝙧 𝙫𝙖𝙣’ laten we elke week een medewerker, patiënt of cliënt van Antonius vertellen over hun zomer. Deze keer vertellen onze SEH-verpleegkundigen Joukje Rijpma en Hans Kuperus over het werken op de spoedeisende hulp tijdens de Sneekweek.

De zomer van Helga Burgers
Wat doen onze zorgprofessionals en onze patiënten en cliënten eigenlijk tijdens hun zomer(vakantie)? In de rubriek ‘𝘿𝙚 𝙯𝙤𝙢𝙚𝙧 𝙫𝙖𝙣’, laten we elke week een medewerker, patiënt of cliënt van Antonius iets vertellen over hun zomer. Met deze week Helga Burgers. Helga werkt bij Antonius als secretaresse voor het stafbestuur en de Vereniging Medische Staf, maar zodra de Sneekweek nadert, ruilt ze haar kantoorbaan tijdelijk in voor het watersportleven.
Trainingen Positieve Gezondheid
Bij Antonius is de laatste jaren steeds meer aandacht voor positieve gezondheid. Maar wat is positieve gezondheid eigenlijk? Volgens onze wijkverpleegkundige Greetje Hoekstra van Team Lemmer draait positieve gezondheid om een andere kijk op gezondheid. Niet alleen kijken naar de ziekte, maar ook een betekenisvol leven van de mensen centraal stellen.
.png?height=250&width=565&mode=crop&converttowebp=0)
Tijdwinst op afdeling door het vooraf gereedmaken van medicatie
Door één project het aantal ligdagen voor patiënten verlagen, bij verpleegkundigen zorgen voor minder werkdruk en daarbij ook nog eens je eigen werkplezier bevorderen? Dat is gelukt!

Gipsverbandmeester Toon hoeft zich geen moment te vervelen
Struikel, krak, au! Een ongeluk zit in een klein hoekje en met een beetje pech beland je zo in de stoel bij Toon van de Wiel. Maar geen zorgen, want bij Toon en al zijn collega’s ben je in goede handen

Parkinson verpleegkundige Lonnie is een onmisbare schakel
Sinds de zomer van 2021 biedt Antonius een unieke zorgdienst aan: de Parkinson verpleegkundige thuis.

Leven en werken met autisme. Hoe gaat het nu met Hylke?
Drie jaar na zijn verhaal gaan we opnieuw in gesprek met Hylke Falkena om te kijken hoe het met hem gaat, wat er is veranderd in drie jaar tijd en waarom hij het nog steeds belangrijk vindt om zijn verhaal te vertellen.

Carrièreswitch: Sjarre ging van defensie naar de thuiszorg
Na twaalf jaren in militaire dienst gooide hij vorig jaar het roer om. Tegenwoordig verdient hij zijn strepen in het thuiszorgteam van Balk, waar hij een zeer gewaardeerde kracht is als stagiair.

Antonius is gespecialiseerd in het verwijderen van de blaas
Patiënten vanuit heel Friesland worden voor blaasverwijderingsoperaties doorverwezen naar het ziekenhuis van Antonius in Sneek. De kans is groot dat uroloog Evert Barten dan de operatie uitvoert. Een risicovolle operatie, maar met zijn 31 jaar ervaring als uroloog waarvan 15 jaar bij Antonius, zijn mensen bij hem in goede handen. ''Wij doen ongeveer vijftig blaasoperaties per jaar. Dat is heel veel, maar blaaskanker komt helaas ook met regelmaat voor.''

Personeel en cliënten omarmen nieuwe werkwijze in de thuiszorg
Door de huidige ontwikkelingen en het toekomstperspectief in het zorglandschap, is er gekeken naar hoe we de thuiszorg nóg beter kunnen afstemmen op zowel cliënt als medewerker.

Henny en Tineke laten mensen de mooie kant van zorg ontdekken
Henny en Tineke zijn al jaren werkzaam als praktijkopleiders bij Antonius. Samen hebben ze veel ervaring in de zorg en zijn ze verantwoordelijk voor het coördineren, begeleiden en opleiden van medewerkers, stagiaires en het ondersteunen van werkbegeleiders binnen de thuiszorg. “Bijna iedereen heeft tijdens een opleiding zichzelf wel eens afgevraagd ‘waar ben ik aan begonnen?’ of ‘hoe moet ik nu verder.’ Het mooie is dat je als praktijkopleider weer iemand op weg kan helpen”, vertelt Henny.

Een kaakchirurg doet meer dan alleen verstandskiezen trekken
Een bezoekje aan de kaakchirurg. De ene persoon bibbert al bij de gedachte, de ander heeft er totaal geen problemen mee en geeft zich over aan de specialist.

'De Physician Assistant is een onmisbare schakel in de zorg'
Met een groeiend aantal Physician Assistants (PA’s) binnen Antonius wordt hun rol steeds belangrijker. Ze dragen bij aan een efficiëntere zorg en verlichten de druk op artsen.

Ouderenzorg in beeld: geriatrie bij Antonius
Wanneer je op de geriatrieafdeling van Antonius komt, vallen de prachtige schilderijen meteen op. Een aantal van deze kunstwerken zijn gemaakt door Alie Boonstra uit Feanwalden.

Een lach en een traan liggen in het hospice nooit ver uit elkaar
Verpleegkundigen van Thuiszorgteam Sperkhem lopen meerdere keren per dag niet alleen door hun eigen wijk, maar bezoeken ook het Hospice De Kime in de Sneker wijk Lemmerweg-West. Hier zorgen ze voor mensen die zich in de laatste fase van hun leven bevinden.

Froukje stapt over naar Antonius en wordt recoveryverpleegkundig
Overstappen naar Antonius? Het is er nooit te laat voor. Niet dat Froukje Martens met haar 25 jaar oud genoemd mag worden, maar toch lag een carrière in het ziekenhuis een aantal jaren geleden nog niet op haar toekomstpad. de kans zich voordeed om op de Holding en Recovery bij Antonius aan de slag te gaan in een werken- en lerentraject.

Joke heeft zich in 32 jaar Antonius altijd doorontwikkeld
Binnen Antonius liggen voldoende mogelijkheden om door te groeien. Neem bijvoorbeeld Joke Hoekstra (54). Al sinds 1991 is ze werkzaam voor Antonius, nadat ze eerder in ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten de opleiding tot operatieassistent Chirurgie voltooide.

De Physician Assistants van Antonius
Het kan zomaar eens voorkomen dat een patiënt tijdens een opname in het ziekenhuis wordt onderzocht, gediagnostiseerd, behandeld én begeleid door een Physician Assistant (PA). Maar wat is een Physician Assistant ? Stien Visser en Simon de Boer zijn PA’er en vertellen graag over hun meerwaarde.

Anne Rixt liep stage op de afdeling Verloskunde
Anne Rixt had het tijdens haar eerste stageperiode op de afdeling verloskunde zo naar haar zin bij Antonius, dat ze twee jaar later nog eens terugkeerde voor een tweede periode. ,,Ik sluit niet uit dat ik later in Antonius ga werken.”

De nieuwe OK & CSA
Na bijna anderhalf jaar bouwen zijn begin september de CSA en vijf nieuwe operatiekamers in gebruik genomen. Maar wat betekent dat voor onze patiënten?

Duobaan IC-verpleegkundige & Anesthesiemedewerker
Twee anesthesiemedewerkers, Gerdien van der Veen en Jetse Norel, hebben een opleiding tot IC-verpleegkundige afgerond. Daarmee zijn zij op zowel de operatiekamer als de IC inzetbaar.

Meer tijd voor meer cliënten, nu ook in Lemmer
Door de huidige ontwikkelingen en het toekomstperspectief in het zorglandschap, is er gekeken naar hoe we de thuiszorg nóg beter kunnen afstemmen op zowel cliënt als medewerker.

Systeembeheerder Bas al 17 jaar een digitale rots in de branding
Hij zorgt voor een veilig netwerk voor medewerkers en patiënten en houdt potentiële hackers buiten de deur. Heel in het kort is dat de belangrijkste taak van systeem-/netwerkbeheerder Bas de Boer.

Janine Klijn liep stage in de thuiszorg van Antonius
Werken in de thuiszorg. Voor Janine Klijn (19) uit Bozum voelde er aanvankelijk weinig voor. Totdat ze een dag meeliep met het thuiszorgteam van Joure Noord. Inmiddels heeft ze haar opleiding tot Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) aan de Friese Poort afgerond
Bachelorverpleegkundigen
Een hoge kwaliteit van zorg gaat hand in hand met een optimale inzet van de kwaliteiten die we als Antonius in huis hebben. Het is daarom belangrijk om als Antonius een boeiende werkplek te bieden aan elke verpleegkundige, met aandacht voor ieders kwaliteiten. Per 1 januari zijn er daarom 58 verpleegkundigen benoemd tot bachelorverpleegkundige.

Medicatie bereiden in ‘verborgen ruimtes’ van Antonius
Medicatie krijgen in een ziekenhuis voelt als de gewoonste zaak van de wereld. Toch speelt er zich voorafgaand aan de toediening van medicatie een heel proces af.

Een nieuwe heup en nog dezelfde dag naar huis
Als geen ander weet Nauta, maar ook haar collega verpleegkundig consulente Marianne Talstra, wat een heupprothese kan betekenen voor mensen.

Schoonmaakster Maka maakt het werk van d'r collega’s makkelijker
. Vijf avonden per week zorgt Maka, samen met al haar collega’s van de schoonmaakploeg, ervoor dat alles weer opgeruimd en netjes is.

Borstreconstructies op de mamma-poli. 'Een verrijking'
Sinds november is er bij Antonius de mogelijkheid om met behulp van plastisch chirurgen uit het Medisch Centrum Leeuwarden borstreconstructies te doen. “Het is belangrijk dat mensen nu voorlichting en de operatie in het eigen ziekenhuis kunnen krijgen.”

Even vergeten dat je ziek bent dankzij Activiteitenbegeleiding
Bij Antonius is iedere patiënt welkom in de gezellige ruimte van Activiteitenbegeleiding. In deze ruimte, op de begane grond tegenover de liften, kunnen patiënten even bezig zijn met andere zaken dan ziek zijn en alleen of samen activiteiten ondernemen. Janette van der Gaast, activiteitenbegeleidster bij Antonius, haalt veel plezier en energie uit haar werk. ‘’Het is mooi om een patiënt te zien lachen.’’

'Het is nooit te laat voor een carrièreswitch'
‘Het is nooit te laat om een andere weg in te slaan in je leven.’ Met die gedachte en de motivatie om in de zorg te willen werken, meldden Jeltje Boersma-Ram en Ymelda Pronk zich aan voor de opleiding tot Verzorgende IG bij Antonius. Op motivatie-maandag in de maand van de thuiszorg aandacht voor deze ‘carrièreswitch’. ,,Ik had het gevoel dat ik meer kon dan ik deed.”

‘Je blikveld wordt smaller, zonder dat je er erg in hebt’
Gratis je oogdruk laten opmeten? Dat kan op vrijdagmiddag 17 maart in het ziekenhuis van Antonius. Op deze manier vraagt de polikliniek Oogheelkunde aandacht voor de internationale Glaucoomweek.

Een veilige zorg gaat hand in hand met duurzaamheid
Iedereen bij Antonius probeert zijn steentje bij te dragen aan het verduurzamen van de organisatie. Ziekenhuisapotheker Michiel Duyvendak is binnen Antonius een van de kartrekkers als het aankomt op het reduceren van medicijnverspilling.

Minder opnames van ‘huilbaby’s’ in ziekenhuis Antonius dankzij i
In 2019 hadden we 17 opnames voor excessief huilen, in 2022 waren het er 7. Daarnaast is de zorg verbeterd en zijn de lijnen tussen huisartsen, JGZ en Antonius veel korter geworden.

Carrière in de zorg
Noëlle Meereboer is 24 jaar, komt uit Den Oever en is Verpleegkundige Kindergeneeskunde (in opleiding). Noëlle vertelt waarom ze vanaf kleins af aan al wist dat ze in het ziekenhuis van Antonius wilde werken.

Nationale Vrijwilligersdag 2022
Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers? Ze zijn onmisbaar, ook bij Antonius. Vandaag, op Nationale Vrijwilligersdag, spreken we onze waardering uit voor al onze vrijwilligers. Thijs Sijbranda (68) is een van die gewaardeerde collega’s. De gastheer in de Centrale Hal vertelt wat hij zo mooi vindt aan zijn werk als vrijwilliger bij Antonius.

Wat gebeurt er allemaal vóór een traumahelikopterlanding?
Jaarlijks landt er gemiddeld zo’n 75 keer een traumahelikopter bij Antonius. Maar wat gaat er allemaal vooraf aan een dergelijke ‘operatie’ door de lucht?

Antonius zet patiënten met borstkanker in hun kracht
Vrouwen die de diagnose borstkanker krijgen, gaan een zware en intensieve periode tegemoet. In Antonius is een nieuw programma ontwikkeld om het zelfbewustzijn van de patiënt voor, tijdens en na het behandeltraject extra te ondersteunen.

De ene patiënt krijgt wel een koek, de andere niet. Waarom?
Het is de week tegen ondervoeding. Maar hoe herken je of iemand ondervoed is? Het is een vraag die diëtist Nelleke Dinkla en haar collega’s van Diëtetiek geregeld gesteld krijgen.

Vruchtbaarheidszorg Antonius: persoonlijk en kleinschalig
Als een spontane zwangerschap uitblijft, kan Antonius uitkomst bieden. Ons ziekenhuis biedt een pakket aan onderzoeken en behandelingen voor stellen met een onvervulde kinderwens. ‘Onze zorg is persoonlijk en kleinschalig. Lees hier het verhaal van fertiliteitsverpleegkundigen Johanna Jongsma en Marit van der Starre.
Antonius: beter en sneller herstel na darmoperatie
Fitter de operatie in en daarna sneller en beter herstellen. Dat is de essentie van het herstelprogramma ERAS 2.0 waar Antonius uitstekende resultaten mee boekt. Darmkankerpatiënten die dit programma doorlopen, zijn snel op de been en ervaren minder complicaties.
%20zonder%20nummerbord.jpg?height=250&width=565&mode=crop&converttowebp=0)
Gepland of ongepland bezoek in de nacht
Wat is er zo leuk aan werken in de nachtzorg? We vroegen het aan Margje Reijenga, Wijkverpleegkundige Intensieve en Ambulante nachtzorg.
%20-%20Jelly%20Kuipers%20(rechts)%20-%20Traineeshop-Antonius%20LR.jpg?height=250&width=565&mode=crop&converttowebp=0)
Het roer om dankzij traineeship
Ziekenhuizen hebben steeds meer moeite om voldoende handen aan het bed te houden. Voor ons een goede reden om te starten met traineeships.

Antonius investeert in gezinsgerichte zorg
Vrijwel alle baby’s die in Antonius ter wereld komen, blijven vanaf hun geboorte dicht bij hun moeder en haar partner.
'Door ouders nauw te betrekken, groeit hun zelfvertrouwen.'

De bezorgende klant van Antonius Maaltijdservice
Hij bezorgt wekelijks maaltijden, maar smult zelf ook drie keer in de week van het eten van Antonius Maaltijdservice. Maak kennis met Eeltje Dooper!

Medicatietoediening thuis: veilig en heel comfortabel
Bepaalde vormen van medicatie kunnen bij de cliënt thuis worden toegediend. Onze thuiszorg begeleidt een groeiende groep cliënten bij de toediening van hun medicatie.

Plannen is puzzelen
Een spoedafspraak, een patiënt die afbelt of een zieke arts: uitdagingen waar Rigina Rienstra, planner Zorglogistiek beschouwende vakken, regelmatig mee te maken heeft.

In een noodsituatie telt letterlijk elke seconde
Elk jaar worden ruim 15.000 mensen getroffen door een hartstilstand. Buiten het ziekenhuis zijn dat omgerekend 300 slachtoffers per week. Als omstanders niet ingrijpen, is hun overlevingskans 10 tot 20 procent. Door reanimatie en inzet van een AED stijgt dit percentage tot wel 70 procent. Wil jij ook burgerhulpverlener worden? Meld je dan aan voor de training Basic Life Support (BLS) van Antonius.

Parkinson cliënten thuis en in het ziekenhuis zelfde behandeling
Om de zorg toekomstbestending te maken is het anders organiseren van zorg noodzakelijk. Goede samenwerking is hierbij belangrijker dan ooit. Bij Antonius zijn de professionals van het ziekenhuis en de professionals in de wijk deze samenwerking aangegaan. Sinds juli 2021 werkt Antonius met een integraal team Parkinson.

Physician assistants niet weg te denken bij Antonius
Physician assistants, kortweg PA’s, zijn bezig aan een duidelijke opmars. Ook in het Antonius winnen deze medische zorgprofessionals aan terrein. Wat zijn hun taken en wat is hun meerwaarde voor patiënten, medisch specialisten en verpleegkundigen? ‘We kunnen écht iets voor onze patiënten betekenen’, verzekeren PA’s Marianne Nagelhout en Annet Schröder.

Zelfregie: geen woorden, maar daden
Zelfregie draait om de individuele keuzevrijheid van cliënten. Antonius heeft daar al belangrijke stappen in gezet, vertelt Toos van den Broek, voorzitter cliëntenraad Antonius.

Onzichtbaar, maar onmisbaar: de Centrale Sterilisatie Afdeling
In het ziekenhuis wordt met duizenden medische instrumenten gewerkt. Maar wat gebeurt er na het gebruik van deze scharen, tangen, pincetten enzovoorts? Fokje Huitema, leerling Sterilisatiemedewerker, geeft een kijkje achter de schermen op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA).

COPD: cliënten kunnen meer dan ze denken!
Meer mogelijk maken voor cliënten met COPD. Dat is waar Akke de Jong, wijkverpleegkundige bij Antonius, zich hard voor maakt. Samen met haar collega Maaike de Groot, gaat ze als COPD-consulent op bezoek bij mensen met COPD. Door uitgebreide gesprekken komen ze tot oplossingen voor de dagelijkse uitdagingen. Akke: ‘We helpen cliënten om hun wereld net een stukje groter en mooier te maken’.

Ik wil vervelende situaties zo prettig mogelijk maken
In Ghana een bevallende vrouw aanmoedigen, het verband tussen trauma’s en dementie onderzoeken en een lach op het gezicht van angstige kinderen toveren: maak kennis met Anna Cnossen 22 uit Sneek, stagiaire op de Kinderafdeling van Antonius.

Ik sta er nooit alleen voor
COVID dwong ons om over de muren van de afdelingen heen te kijken. Er ontstond een sterke behoefte om problemen sámen op te lossen’, memoreert Willem. ‘Die saamhorigheid is voor mij het echte Antoniusgevoel.'

Thuis op de spoedeisende hulp
De zesjarige Sietske Veenje wilde maar één ding: arts worden. Niets kon haar tegenhouden, met succes, want tegenwoordig vind je haar op de spoedeisende hulp en eerste harthulp van het ziekenhuis. Daar werkt ze als basisarts (ANIOS). De begeleiding, het betrokken team en de sfeer in het ziekenhuis zorgden ervoor dat ze snel groeide in haar rol tot een zelfverzekerde arts.

Kinderen denken niet in beperkingen
Kinderen zijn onvoorstelbaar veerkrachtig. Ondanks dat ze fysiek en/of mentaal beperkt zijn, denken ze niet in beperkingen en láten ze zich niet beperken door de buitenwereld.

Antibiotica Thuis: meer comfort
Patiënten die in het ziekenhuis liggen, kampen soms met hardnekkige ontstekingen. Om zo’n bacterie goed te bestrijden, is vaak een gerichte en langdurige antibioticumkuur via een infuus nodig. In veel gevallen kan zo’n kuur prima bij de patiënt thuis worden toegediend, verzekert Ingeborg Groothuis, antibioticaverpleegkundige in het Antonius Ziekenhuis, dat onderdeel uitmaakt van de Antonius Zorggroep.

Meer ruimte voor de zorg
In 2020 deed Antonius Zorggroep een pilot met Toediening Thuis. Binnen dit project gaven oncologieverpleegkundigen enkele patiënten thuis hun medicatie in plaats van in het ziekenhuis. Een geslaagde pilot.

Weer mens in plaats van patiënt
Kwalitatieve zorg, dichtbij huis. Wie wil dat niet? De Antonius Zorggroep gebruikt steeds meer nieuwe technologieën die zorg dichtbij makkelijker maken. Neem telemonitoring; een digitale oplossing die sinds een jaar wordt ingezet voor patiënten met de longziekte COPD
.jpg?height=250&width=565&mode=crop&converttowebp=0)
Dubbelrol in de flexpool
Suus maakt in haar rol als verpleegkundige in het ziekenhuis en thuiszorg veel mee. Van haar droom als gevangenisbewaarder naar de opleiding voor politieagent tot uiteindelijk thuiskomen in de zorg. Ze vertelt je haar verhaal.

Vrijwilligerswerk na je pensioen
Vrijwilligerswerk na je pensioen? Fokko kan het iedereen aanraden. 'Je kan daarmee echt een verschil maken.' Hij vertelt je graag hoe hij dat doet.

BeterDichtbij en de kinderpoli
Het klinkt handig en dat is het ook: berichten versturen en beeldbellen met je arts of verpleegkundige.

Samen sterk voor toekomstbestendige zorg
In een nieuw opleidingstraject worden medewerkers opgeleid tot verzorgende IG. Sommigen met een flinke dosis zorgervaring, anderen vanuit een compleet andere branche.

De kracht van mensen met autisme
Hij wil zijn sociale camouflage afschudden en het stigma op autisme omverschoppen. Gewoon zichzelf durven en kunnen zijn. Mensen met autisme worden continu anders behandeld vanwege het stereotypebeeld dat veel mensen hebben. Hylke Falkena is facilitair medewerker in het Antonius Ziekenhuis en heeft autisme. Hij wil zelf zijn verhaal vertellen.

Door beeldbellen een zorg minder
Thuiszorg Zuidwest Friesland startte in juli 2020 met beeldbellen. Hoe bevalt dat? Een mantelzorger en wijkverpleegkundige vertellen.

Sterven mooier maken
Derina Faber is verpleegkundige en laat zien dat de dood minder eng is als we er vaker over praten.

Hersenletsel duurt vaak langer
Rianne Meijer-Postma is consulent neurologie en begeleidt patiënten bij het herstel bij hersenletsel.

Vijfluik vrouwelijke medewerkers
Vijf vrouwelijke medewerkers, met uiteenlopende functies, aan het woord. Hoe ervaren zij hun werk en wat drijft hen?

Al 25 jaar vertrouwd en dichtbij
Team Thuiszorgtechnologie van de Antonius Zorggroep viert zijn zilveren jubileum. Verpleegkundigen Karen de Kruif en Rina Tol zijn al vanaf het begin betrokken bij deze organisatie. De charme van hun werk was én is de afwisseling. ‘De diversiteit van ons werk is enorm én iedere cliënt is uniek. Dat maakt elke dag anders.’

Beeldbellen is een mooie aanvulling
Thuisbegeleider Agnes Posthuma-Haitsma had de eer om dit jaar binnen de thuiszorg als eerste een beeldbelgesprek met een cliënt te voeren en ze is nog steeds enthousiast.

Kangoeroezorg op de neonatologie
Ouders van een te vroeg geboren baby kunnen in ons ziekenhuis gebruik maken van een buideltop, om het gevoel van veiligheid en verbondenheid te vergroten.

Collega’s én moeder en dochter
Liefde voor de zorg kan zomaar in de familie zitten. Zoals bij Liza Bleeker, wijkverpleegkundige thuiszorg en dochter Kirsten Bleeker, verpleegkundige in de flexpool van het ziekenhuis.