Snellere doorlooptijd door digitalisering bloedafnames Antonius en Nij Smellinghe
De laboratoria van ziekenhuis Antonius in Sneek en ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten zetten binnen de bestaande samenwerking een mooie vervolgstap richting het optimaliseren en digitaliseren van het laboratoriumproces. Sinds 4 maart 2025 wordt de routeplanningen voor bloedafnames, het aanvraagproces van laboratoriumdiagnostiek, de bloedafname en de registratie van gegevens door beide ziekenhuizen volledig digitaal aangeboden via een speciale routeplan en registratie-app in plaats van op papier. Hierdoor wordt de kans op fouten geminimaliseerd en zijn uitslagen sneller bekend. Door de app samen te ontwikkelen en testen zijn kosten bespaard.
Van papier naar digitaal: een slimmer proces
Antonius en Nij Smellinghe werkten al vanuit één Laboratorium Informatiesysteem (LIS). De app is hier nu aan toegevoegd. Voorheen werkten laboratoriummedewerkers van beide ziekenhuizen met papieren routeplanningen van laboratoriumaanvragen. Met de introductie van de digitale routeplanning en afhandeling van de aanvragen verandert dit volledig. Huisartsen en specialisten dienen hun laboratoriumaanvragen in via het digitale patiëntendossier. Vervolgens wordt er per dag een digitale route samengesteld, die de medewerkers via hun telefoon in de app kunnen volgen. Het gaat hierbij om de prikposten in de regio buiten het ziekenhuis en in de thuissituatie bij de patiënt. Het nieuwe systeem is ontwikkeld in samenwerking met de firma Serviceware.
Directe verwerking en tijdbesparing
Tijdens een huisbezoek of op een prikpost in de regio opent de medewerker de afspraak in de app en ziet direct welke bloedafnames nodig zijn. Met een mobiele printer worden ter plekke labels geprint, die direct op de buisjes worden geplakt. Deze labels bevatten alle patiëntinformatie en zijn direct gekoppeld aan het lab. Hierdoor behoort het overtypen van gegevens in het ziekenhuis tot het verleden, wat tijd bespaart en de kans op fouten minimaliseert. Doordat de registratie direct bij de patiënt plaatsvindt, worden de gelabelde buizen bij terugkomst op het laboratorium direct geanalyseerd, zonder verdere handmatige registraties. Door deze optimalisering worden patiëntgegevens beter geregistreerd en is er een snellere doorlooptijd van het analyseproces op het laboratorium. Dit leidt tot snellere uitslagen voor zowel behandelaar als patiënt en een efficiëntere werkwijze voor onze medewerkers.
Samenwerken en samen ontwikkelen
Beide ziekenhuizen hebben een volwaardig eigen laboratorium binnen het ziekenhuis, wat uniek is in Friesland. Door samen te ontwikkelen en testen streven we samen naar kwaliteitsoptimalisatie en een gestroomlijnd proces, waardoor behandelaren en patiënten sneller worden geholpen en medewerkers efficiënter kunnen werken. De app is een mooi voorbeeld van samenwerking en innovatie in procesoptimalisatie in de zorg!